verze pro tisk

Jak se změní hypotéky od roku 2014?

26. červen 2013

Máte pozemek a plánujete, že ještě letos, nejpozději příští rok začnete stavět? Nebo už jste se stavbou začali, ale protože máte kde bydlet, nikterak nespěcháte? Rozhodli se vaši rodiče, že si můžete postavit dům na jejich pozemku? Chcete stavbu financovat úvěrem? Pak pozor. Získat hypoteční úvěr na stavbu domu může být od roku 2014 zase o něco složitější.

Jak se změní hypotéky od roku 2014?Jak se změní hypotéky od roku 2014?

Co se v roce 2014 změní

Dosud platí, že pozemek a na něm vznikající stavba jsou dvě samostatné věci. V katastru nemovitostí má tedy vlastník zapsán zvlášť pozemek a zvlášť dům. To ale v roce 2014 skončí. Dům se tak stane součástí pozemku a v katastru nemovitostí budou zapsány dohromady.

To by samo o sobě nemuselo být žádným problémem. Ten ale nastane ve chvíli, kdy budete chtít stavět na pozemku jiného vlastníka, a na tuto stavbu budete chtít využít hypoteční úvěr. Tuto stavbu již nebude možné dát do zástavy.

Jak situaci řešit?

Pokud v současné době stavíte a čerpáte (nebo chcete čerpat) hypoteční úvěr, je nutné, aby do konce letošního roku stavba splnila podmínky pro zápis do katastru nemovitostí. Musí tedy být vystavěny obvodové zdi alespoň do výše 1. podlaží. Pokud do konce roku stihnete nechat dům zapsat, vše poběží za starých podmínek.

Pokud ovšem zapsání do katastru nemovitostí nestihnete, jsou dvě možnosti řešení. Buď zastavíte jinou nemovitost, což je pro banku výhodnější. Nebo vám vlastník pozemku musí vydat tzv. právo stavby, které bude možné zastavit.

Co když už dům na cizím pozemku stojí?

Pokud jste majitelé nemovitosti na cizím pozemku a běží vám hypotéka, nemělo by se pro vás nic měnit. Ovšem pokud byste chtěli dům prodat, vlastník pozemku získá předkupní právo na nemovitost.

A naopak - bude-li on chtít prodat pozemek, na kterém váš dům stojí, musí ho přednostně nabídnout vám.

Co můžete udělat, abyste předešli případným komplikacím?

  1. Sjednoťte vlastnictví pozemku a stavby – toto řešení se nabízí pro manžely a případně i pro osoby v rodinném vztahu.
  2. Uzavřete řádnou nájemní smlouvu a případně ji doplňte smlouvou o smlouvě budoucí, kde se vlastník pozemku zaváže, že s vámi v roce 2014 uzavře smlouvu o právu stavby. Tuto smlouvu totiž není vhodné uzavírat ještě v roce 2013, jelikož zde hrozí riziko neplatnosti.
  3. Snažte se dostavět stavbu do konce roku alespoň do fáze rozestavěnosti (tedy do výše 1. nadzemního podlaží) a stavbu nechte jako rozestavěnou v tomto roce zapsat do katastru. Ihned poté k ní zřiďte zástavní právo.
  4. Pokud stavbu do katastru nestihnete zapsat, zajistěte si alespoň dostatečnou dokumentaci o stavu rozestavěnosti stavby k 31. 12. 2013.

Článek ve spolupráci s magazínem www.penizedoma.cz

Zaujal vás tento článek? Sdílejte ho mezi přáteli!

Sdílet na Facebooku Linkuj.cz!
Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 1 hvězdiček / Hodnoceno: 1x



Vložit komentář

Napsat komentář
Jméno:
E-mail:
Web:


Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!

Čtěte také...

TZ: V soutěži o fasádu roku 2014 došlo k ocenění Vily Augustus

TZ: V soutěži o fasádu roku 2014 došlo k ocenění Vily Augustus

Komorní projekt Vila Augustus od společnosti JRD, jehož architektonické řešení pochází z dílny studia Podlipný Sladký architekti, zvítězil v soutěži Fasáda roku 2014 v kategorii Bytový dům – novostavba. Odborná porota na projektu ocenila nejen kompozici fasády, ale také vhodné skloubení designu a ní…

Vlastní bydlení nebo prostor pro podnikání bez hypotéky

Vlastní bydlení nebo prostor pro podnikání bez hypotéky

Začátkem 90. let přišel do České republiky nový fenomén jménem hypotéka. Ta byla po dlouho dobu jediným pomocníkem na cestě k vlastnímu bydlení. Tuto situaci do jisté míry pozměnila hospodářská krize z roku 2008. Financovat nemovitost hypotékou nebylo nikdy příliš jednoduché z mnoha příčin.


Hypotéky v roce 2019: Budou dražší, ale stále poměrně dostupné

Hypotéky v roce 2019: Budou dražší, ale stále poměrně dostupné

Zvažujete pořízení vlastního bydlení financovaného hypotékou? Podle hypotéčních specialistů je doba extrémně přívětivých podmínek dávno za námi. Respektive skončila v době, kdy Česká národní banka prosadila významné změny a zvýšila sazby. Jen za rok 2018 došlo ke zvýšení celkem pětkrát. Naposledy v …

Moderní záclony pro rok 2014

Moderní záclony pro rok 2014

Blíží se konec roku a s ním přicházejí i nové trendy v oblasti bydlení a vybavení domácnosti. Ty se nevyhýbají ani záclonám a závěsům. Nastiňme si tedy, jaké se dají očekávat trendy pro moderní záclony v roce 2014.




Odkazy